2009 Augusztus 7-én, hosszan tartó, súlyos, türelemmel viselt betegségben elhunyt Cseh Tamás, aki 13 éves koráig Tordason élt.

2009 augusztus 27-én a Farkasréti Temetőben helyezték örök nyugalomra.

Szűkszavúan olvashatók minden nekrológban a Fejér megyei gyökerűség vonatkozó részletei Cseh Tamásról. Pedig Tordas szülötte az énekmondó, hiszen szülei 1943-ban a községben laktak, az édesanyát innen vitték a fővárosba, a Bakáts téri klinikára világra hozni gyermekét. Az édesapa a legendás Hangya Szövetkezetben tevékenykedett, hívásra érkezett a megye nagyszabású kísérletének helyszínére. Akkoriban inkább otthon szültek az asszonyok, de mivel Cseh Tamás nővére, Sára debreceni születésekor komplikációk léptek fel, az édesapa, Cseh Ferenc jobbnak látta, ha a kórházat választják. Az alföldi illetőségű família Cseh Ferenc szorgalma és tehetsége révén került Tordasra, a Hangya Szövetkezet első mintafalujába, igazgatónak. A Hangya sornak nevezett utca első házában laktak, szolgálati lakásként kapták otthonul a szép épületet, amely ma is áll. Tordas ízléses, igényes középületei – kultúrház, posta, orvosi rendelő, óvoda, lakóházak – épültek akkor, ma is mintául szolgálván. Aztán a háború után felszámolt Hangya Szövetkezet igazgatóját kilakoltatták a házból, egy kicsi lakrészt utaltak ki a családnak büntetésül, holott semmi rosszat nem tett a családfő. Tamás hetedikes koráig a faluban maradtak, s 1956-ban hagyták el a települést.

Cseh Ferenc református volt, a fia, édesanyja vallását követvén katolikusként a helyi templomban ministrált. (A régi tordasi fotográfiát Balogh Józsefné bocsátotta rendelkezésünkre.) Az önkormányzat idén július 7-eki ülésén díszpolgári címet adományozott Cseh Tamásnak, amelynek hírét vette a súlyos beteg, ám már reagálni nem tudott rá. Az augusztus 20-ai ünnepségen egyórás emlékműsort adnak a tordasiak a község neves szülöttének emlékére. A temetést követően hívják meg a családot Tordasra, hogy átnyújthassák az immár posztumusz elismerést.

A tordas.hu a következő kisfilmmel emlékezik a nagyszerű előadóművészre. Isten nyugosztalja!